Skip to main content

Recenzie: Fangirl de Rainbow Rowell



        Realistă, amuzantă, Fangirl este o poveste simplă,  în care personajul principal, atins de arta de a scrie și a citi se luptă pentru a-și păstra propria identitate într-o lume în care timiditatea este privită ca un defect.

        Cath și Wren sunt gemene identice și, până de curând, au făcut totul împreună, însă universitatea schimbă percepția lui Wren asupra vieții și a modului în care vrea să își petreacă timpul. Wren nu mai dorește să fie legată de Cath, vrea să întâlnească băieți, să meargă la petreceri și să se distreze, chiar dacă aceste dorințe nu sunt pe placul surorii ei. Cath preferă să nu se transforme într-o altă persoană doar pentru că e studentă și, distanțată de sora ei, lumea tocmai s-a întors cu susul în jos pentru ea.


        Wren s-a schimbat complet. S-a tuns scurt, a adoptat un alt stil vestimentar, a devenit mult mai îndrăzneață decât era, toate acestea pentru a se diferenția de sora ei. Această decizie nu ar fi rea, nu ar fi de condamnat dacă Wren și-ar fi păstrat bunul-simț și nu ar fi încercat să minimalizeze și să desconsidere imaginea lui Cath. Brusc, a uitat că și ea se comporta la fel atunci când erau mici, la școală, la liceu și că împărtășeaua ceeași pasiune. Mi s-a părut enervat că s-a hotărât să devină altă persoană peste noapte și să o critice pe cath, întrucât nu era la fel de superficială ca și ea.



        Fortață să înfrunte lumea reală și să-și împartă timpul dedicat scrierii unui fanfiction, adorat de mulți, cu temele de la cursuri, Cath simte că viața ei este un dezastru. Colega ei de cameră, Reagan, pare că o urăște, nu are niciun prieten, nu cunoaște campusul și nu reușește să se familiarizeze cu lucrurile ce definesc traiul unui student.

        Despre acțiune nu sunt foarte multe de spus. Cartea urmărește viața unei fete timorate și îngrozite de contacul cu ceilalți, care, ajunsă la universitate, își dă seama că a rămas singură și nu înțelege cum s-ar putea descurca cu toți acești noi oameni. Tocmai de aceea, Cath nu se integrează. Nu vrea să iasă în evidență în niciun fel și nu simte nevoia să lege prietenii, deoarece se consideră o ciudată, față de ceilalți.


         Pe parcursul cărții, se evidențiază din ce în ce mai mult, caracterul lui Cath, gândurile și trăirile ei, astfel că, descoperim o fată a cărei frică de a interacționa cu oamenii este cauzată de neîncrederea în sine. Cath este conștientă de pasiunile tinerilor, de modul în care vor să-și petreacă timpul, ceea ce fac ei nu reprezintă normalitatea pentru ea. Ea preferă să scrie la fanficul ei, să-și dedice timpul lui Simon Snow, să studieze, să stea în camera ei, făcând orice altceva, dar nu să meargă în cluburi sau să bea până cade lată. E o fată cu capul pe umeri, dar care nu se vede ca și o componentă într-un anumit grup. Lumea ei se învârte în jurul fanilor, miilor de oameni care îi cer să posteze mai des părți din fanfic, cărților.


        Fangirl este călătoria lui Cath spre lume, spre oameni, spre cunoaștere.
        Deși nu se aștepta, fiindcă fusese mereu în umbra lui Wren, Cath îl întâlnește pe Levi, mereu vesel, mereu la dispoziția ei, tachinând-o și rugând-o să-i citească din fanficul cu Simon Snow. Diferențele dintre ei sunt enorme și evidente, dar relația firească, de prietenie care îi leagă, la început, nu pare anormală. Pare corect să fie împreună.
        A fost dificil ca ea să creadă în sentimentele lui Levi. Ziceam mai devreme că îi lipsește încrederea în sine. Cath nu are impresia că e frumoasă, că are un fizic atrăgător, că un băiat ar fi capabil să o placă și să o accepte cu toate nebuniile ei, cu obsesia pentru simon Snow ori că este mai presus de sora ei Wren.



        Mi-a plăcut mult cartea, deși aș avea ceva de obiectat. Nu este mare lucru, însă nu consider că a fost ales titlul cel mai potrivit pentru conținut. Nu este descrisă viața unei fangirl, Cath nu e chiar așa nebună după Simon Snow, nu se comportă ca o fanatică. Avea obiecte imprimate cu numele lui, scria un fanfic, dar nu era obsedată, nu se gândea zi și noapte la el. Mai bine zis, Simon Snow și fanficul era o portiță de scăpare din lumea reală, unde ea se vedea ca o ființă nesemnificativă.

        În rest, totul a fost drăguț. Nu vă așteptați la acțiune, așteptați-vă la o poveste simplă, ce descrie frământările unei fete bune, care e înconjurată de oameni mai puțini buni.


Comments

  1. Mi se pare super draguta cartea si mi-ar placea sa o citesc si eu! :)

    ReplyDelete
  2. Cred ca ti-ar placea. As vrea sa fie publicata si la noi.

    ReplyDelete
  3. Nu seamănă cu ce mi-am imaginat eu citind titlul, pare super!

    ReplyDelete
  4. Cartea asta e pe gustul meu! :D

    ReplyDelete

Post a Comment