Skip to main content

Fața în palme, La început a fost minciună și Convergent



         Îmi place să citesc. Îmi place să scriu recenzii. Postările mele pe blog sunt generate de imensa satisfacție pe care o am, simțind că fac ceea ce mă bucură și, în general, nu primesc romane pe gratis pentru a le recenza. Există mici execpții și pe calea asta vreau să le mulțumesc celor care au considerat că pot realiza o recenzie sinceră.
     
        Una dintre experiențele plăcute a fost lecturarea romanului La început a fost minciuna de Oana Heller. Acesta este un roman, pe care nu știu dacă l-aș fi citit în alt context, pe care nu m-aș fi gândit că o să-l citesc, dar care mi-a plăcut foarte mult. Este un roman foarte bine scris, cu personaje foarte bine conturate, inteligente, frământate de întrebări, de ură, de gelozie sau de sentimentul de neacceptare, cu un mediu bine realizat în care puteai identifica protagoniștii, cu o temă delicată(pe care nu toți o privesc cu inima deschisă, fără prejudecăți). Bine, chiar dacă cineva are prejudecăți, trece peste și încearcă să admire conținutul, limbajul, felul în care a fost scrisă și mesajul. Am primit câteva mesaje în care eram întrebată de ce mi-a plăcut o carte ce abordează problema homosexaulității. În primul rând, nu sunt eu în măsură să-i judec pe alții și să-mi dau cu părerea despre viața lor. În al doilea rând, de ce nu citim și cartea aceea, scrisă de o româncă(și scrisă bine), din moment ce apariția persoanelor homosexuale, în diferite cărți pentru tineri, traduse și la noi, nu ne deranjează? Nu prea înțeleg asta...
        Habar nu am cum o să fie privită postarea, însă, dacă îi dați o șansă unui autor român, dați-le tuturor, pentru că s-ar putea să vă întreacă așteptările. În ultima vreme, au apărut romane ale autorilor români, romane care nu se încadrează în stilul greoi din trecut, și tocmai de asta cărțile sunt apreciate de mulți(este ușor să le citiți).
        Dacă mă întrebați pe mine, La început a fost minciună, este o carte ce trebuia publicată la una dintre editurile privite bine, care activează conform dorințelor fanilor(în general) și ne încântă cu noile apariții. Se înțelege că nu s-a întâmplat în felul acesta, iar autoarea nu a beneficiat de foarte mult sprijin. Eu o să discut despre cartea ei ori de câte ori se poate.
         
        Pornind de la carte, am vorbit mai demult despre proiectul Convergent, al autoarelor Oana și Maria Heller. Convergent este o serie de romane care îmbină diferite ramuri ale artei, cărțile fiind acompaniate de benzi desenate, un mod de exprimare vizual puternic.
        "Seria de romane în sine are câteva particularități specifice: fiecare autoare lucrează la propriul ei roman, iar romanele se succed făcând un zigzag între cele două autoare: un roman de Oana Heller fiind urmat de un roman de Maria Heller. Primul roman din serie „La început a fost minciuna” scris de Oana Heller a fost deja publicat; urmează să fie publicat „Fața în palme” de Maria Heller și apoi va fi lansată și prima bandă desenată, urmată de al doilea volum din „La început a fost minciuna”
         E un proiect extrem de interesant și complicat, aș spune eu. Este nevoie de multă muncă, munca pe care noi, cititorii, nu o cunoaștem cu adevărat.

          După La început a fost minciuna, urmează Fața în palme. Sunt de-a dreptul fericită că voi avea șansa să citesc acest roman, deoarece m-am familiarizat cu personajele, datorită desenelor si pasajelor postate pe paginile de facebook. Fața în palme abordează un subiect delicat, și anume abuzul. Trebuie să recunoaște că este un subiect despre care evităm să discutăm, având în vedere că este foarte greu să emitem păreri veridice, ci, mai degrabă, ne lăsăm conduși de prejudecăți. În romanul psihologic Fața în palme, avem șansa să prim totul prin ochii victimei, dar și a agresorului. Pluriperspectiva este prezentă și în al doilea roman al seriei.
  







     
        Pe lângă noul roman, avem parte de o bandă desenată(da,da,da!!!), a cărei coperță a fost dezvăluite, copertă pe care am postat-o pe pagina de facebook. Sunt absolut încântată de copertă, am imaginea pe ecranul telefonului și, sinceră să fiu, nu-mi explic de unde vine tot acest entuziasm, dar nici nu vreau să dispară.
        Ce înțelegem noi de aici? Ei bine, înțelegem că fetele acestea muncesc pe rupte, chiar dacă fac ceea ce le place. Ele muncesc, își fructifică talentul și noi avem șansa să ne bucurăm de el.
        Eu abia aștept să citesc romanul și să scriu o recenzie pentru voi. Până atunci vă las mai jos paginile oficiale de facebook, dacă vreți mai multe detalii.
  
Fața în palme
Convergent
La început a fost minciună

Comments