Skip to main content

Recenzie: Zece respirații scurte de K.A. Tucker

RECENZIE:


     Viața lui Kacey a fost distrusă în momentul în care a fost implicată într-un accident de mașină, accident ce i-a răpit părinții, iubitul și cea mai bună prietenă. Acele momente încă sunt vii în mintea ei, însă vrea cu îndârjire de scape de amintiri și să lase trecutul în urmă. Așadar, cu două bilete de autobuz, cu o soră minoră și cu dorința de a începe o viață nouă, Kacey pleacă la Miami.

        Kacey s-a transformat odată cu acel accident. Kacey a murit în acel accident. Actuala Kacey e o tipă rea, ce își revarsă furia pe un sac de box, ce se închide în ea și nu le permite oamenilor să se apropie, considerând că singurătatea este un amic mai bun decât o persoană. Din momentul în care și-a pierdut părinții și persoanele dragi, a devenit o mașinărie. Trecea prin viață, doar ca să treacă, nu avea scopuri și nici motive, îi dorea binele surorii ei și avea impresia că tot ceea ce face este pentru ea. Dacă mă întrebați pe mine ce cred despre ea, o să vă spun că este un personaj de compătimit. Experiența trăită cu patru ani în urmă a marcat-o și nu a eliminat nicio problemă ce o afecta, doar a închis ochii si s-a prefăcut că este bine. Dar nu a mers mai departe, ci a rămas ancorată în trecut prin simplul fapt că îi este teamă de apropiere fizică și emoțională. A fost egoistă până aproape de finalul cărții. Nu s-a gândit nicio clipă că atitudinea rece și modul in care voia sa o protejeze pe Livie nu sunt tocmai corecte. Nimeni nu neagă că îi dorea binele, însă nu și-a dat seama că sora ei avea nevoie ca ea să fie împăcată, fericită și mulțumită de ceea ce au; era singura rudă cu adevărat apropiată și se îndepărta pe zi ce trece. 
Nu am fost de acord cu multe dintre deciziile lui Kacey și nici cu ura pe care o simțea pentru o anumită persoană, deci ea, clar, nu a fost personajul meu preferat. M-a deranjat și comportamentul ei cu privire la Trent. Ea susținea că nu vrea legături amoroase de lungă durată cu nimeni, dar, cu toate astea, atracția pe care o emană Trent asupra ei e incontestabilă. Prima dată se tot învârtea n jurul cozii, indecisă fiind, apoi nu analizează anumite detalii legate de Trent și de viața lui.

        Trent Eemrson, din aparamenul 1D, este vecinul ce îi va aduce trecutul furtunos în prezent și o va obliga să îl înfrunte. Trent reușește să se strecoare în fiecare parte a vieții ei, tachinând-o, ținându-i isonul când face diferite aluzii și nu cedează în fața răcelii ei disimulate. Astfel ca, intențiile lui care par de-a dreptul sincere fisurează un pic armura lui Kacey, așadar, pentru prima data în mulți ani, ea își permite să viseze și să zâmbească. Înainte, Kacey împărțea zâmbete de parcă ar fi costat-o bani, dar acum zâmbește, deoarece simte că este cel mai bun lucru pe care îl poate face. Problema este că și Trent are secrete și, chiar dacă el refuză să le împărtășească, o forțează pe ea să elimine frustrările și ura care o macină.
        Trent, spre deosebire de Kacey, luptă să își recupereze viața distrusă de o singură alegere din trecut și, de asemenea, luptă și pentru persoana care a suferit cel mai mult de pe urma acestei alegeri. Dacă pe Kacey o consider o lașă, pe el îl consider un învingător. 

        Nu știu dacă aceasta a fost intenția autoarei, dar eu am realizat că s-a axat puțin mai mult pe aparențe și pe modul în care acestea afecteză relațiile cu cei din jur. Storm, blonda siliconată, care muncește într-un club de noapte, îi inspiră neîncredere, prostie, falsitate lui Kacey, însă pe măsură ce discută și o cunoaște, descoperă o persoană cu un prezent afectat de alegerile din trecut. Storm este unul dintre personajele de bază ale acestei cărți, ea este mereu alături de  Kacey, deși, ca să fim sinceri, este practic o necunoscută. O acceptă în casa ei, în familie, are încredere în Livie pentru a îi permite să aibă grijă de fata ei, Mia, și îi găsește lui Kacey un loc de muncă în același club în care lucrează, dar un loc de muncă cinstit.
        Gândiți-vă ce s-ar fi ales de Kacey dacă refuza să relaționeze cu vecina ei? Nu și-ar fi permis niciodată banii pe care îi câștiga în acel club, nu și-ar fi făcut prieteni și, cel mai probabil, în curând ar fi rămas fără orice fel de provizii.
         Noua viață și speranțele lui Kacey sunt distruse, din nou, de trecut și singura alternativă rămasă, pentru a se vindeca, este să înfrunte trecutul, înainte să piardă puținii oameni rămași lângă ea.
       Mi s-a părut extrem de amuzantă diversitatea locatarilor din Miami. Kacey și Livie au de-a face cu un proprietar destul de morocănos, cu un tip pervers ce nu-și poate ține privirea unde trebuie, o vecină blondă, siliconată, cu o fetiță mică și tipul frumos din apartamentul 1D. Numai această combinație te face să zâmbești, întrucât nu prea ai idee la ce să te aștepți. 
  
     A fost o lectură extrem de plăcută despre tragedii, singurătate, iertare, acceptare, bunătate, vinovăție, cu personaje ce au gustat din dulcele amar al vieții și nu pot decât să mă bucur că și această carte a fost publicată la editura Epica, ce ne încântă cu multe surprize în ultima vreme.



         
         
       




Comments

  1. Super. Am tot citit impresii despre aceasta carte. Sper sa o iau cat de curand.

    ReplyDelete

Post a Comment